jämförelser av Lågenergilampor & vanliga glödlampor

jämförelser av Lågenergilampor & vanliga glödlampor

Upplagd av:admin uppdateras: 2012-11-02

Den kompaktlysrör glödlampa (CFL) utvecklades först på 1970-talet av General Electric Company. Istället för de välkända vakuum glödlampa som används av glödlampor avger CFL ljus genom en spiral slang. CFL är en viktig innovation i ljusteknik, konsumenter som behöver byta ut ljuskällor i sina hem bör vara medveten om flera viktiga skillnader mellan lågenergilampor och konventionella lampor glödlampor

Funktion

I stället för en elektrisk ström uppvärmning en tunn tråd glödtråd, som i en glödlampa, skapar CFL ljuset av den nuvarande reagera med argon gas och kvicksilverånga, som släpper ut ultraviolett (UV) ljus. I sin tur slår UV-ljuset fosfor beläggning på insidan av röret, som då avger synligt vitt ljus.

Installation och användning

Lågenergilampor kan användas inomhus och utomhus och i belysning monteras normalt med glöd glödlampor. Medan glödlampor kan användas med ljusregleringsarmatur som kan variera styrkan på den elektriska strömmen, lågenergilampor använda konverterare som ger stabil ström när lampan är påslagen. Således Lågenergilampor kan inte användas med dimmer.

Livslängd

Lågenergilampor har en längre livslängd än glödlampor, upp till 15. 000 timmar jämfört med max ca 1000 timmar för vanliga glödlampor. Ju mindre ofta CFL slås på och av, desto längre kommer att pågå.

Effektivitet

Lågenergilampor använder betydligt mindre el än glödlampor. Skillnaden varierar med ljus, med ljusare CFL lökar som erbjuder ännu högre energieffektivitet. Ljusstyrkan på en 100-watts glödlampa kan matchas av en lågenergilampa använder ca 25 watt. För bostäder i varmare klimat, lågenergilampor fungerar vid lägre temperaturer och placera proportionellt mindre stress på luftkonditioneringssystem än glödlampor.

Kostnad

Lågenergilampor är dyrare att producera och konsumera mer energi i produktionen. Den jämförande effektivitet lökar när den används i hemmet kompenserar för denna skillnad. Men som en följd av de högre tillverkningskostnaderna, lågenergilampor är dyrare för konsumenten, som kostar upp till 10 gånger priset för en jämförbar glödlampa. Men kompenserar de lägre energianvändning över tiden, och längre livslängd på lampan, för de högre initiala kostnaden.

Toxicitet

Flera stater kräver lågenergilampor ska återvinnas och inte blandas med allmän soporna vid kasseras. Lågenergilampor måste hanteras med försiktighet eftersom de innehåller giftiga kvicksilver som kan frigöras i hög koncentration, om glödlampan är trasig. Om detta händer ska glödlampan noggrant bortskaffas i en förseglad metall eller klass behållare. Giftigt ånga är inte en fråga med trasiga glödlampor.

Annan artikel

 • hur man hittar ett tak fixtur för badrum värme
 • värme minskar sängkläder
 • hur man hänga skär metall ljus för värmeljus
 • hur ta bort gammal färg med värme
 • hur man hittar lågenergilampor för antika armaturer
 • hur man ska gå passiv solenergi på en redan existerande hus
 • vilken färg glödlampor avger mest värme?
 • Hur man väljer en solenergi för nya hem byggande
 • jämförelser av Lågenergilampor & vanliga glödlampor
 • information om lågenergilampor
 •