fakta om belysning

fakta om belysning

Upplagd av:admin uppdateras: 2013-01-19

I film, tv, video och stillbilder belysning används för att kasta skuggor, skapa separation mellan ett ämne och dess bakgrund, och fyll i skuggorna för att skapa tre dimensioner i en tvådimensionell värld. Alla ljuskällor reflektera ljus olika beroende på varje yta vinkel i förhållande till ljuskällan och kameralinsen. Ytor kan vara blank eller matt, fet eller böjda, ljus eller mörk. En annan stämning eller känsla kan skapas beroende på styrkan av ljuskälla: hårt eller mjukt, diffust eller inte sprids.

Hard Light

Skillnaden mellan hårda och mjuka ljus kan betyda skillnaden mellan ljuset på ett soligt eller mulet dag. Hårt ljus gör mörka skuggor med skarpa kanter. Ljuset som produceras av en hård ljuskälla är intensiv med små ljusa slingor. På ett ansikte eller ett objekt hårt ljus definierar konturerna och konturen av figur eller kroppen.

Soft Light

Soft ljus används för att definiera karaktären av ämnet genom att låta mjuka höjdpunkter till en gradvis förändring i subtila skuggor på böjda ytor av ett ämne i en scen. Detaljerna är inte vilse i en scen när fler områden mjukt upplysta. När en aktör förflyttar sig i en scen, kommer mjukt ljus ger skådespelaren spelrum, friheten att röra sig utan att behöva oroa träffa exakt varumärket i en scen.

Key Light

Fyra grundläggande belysning uppställningar form eller bestämma utseendet i en scen. En viktig bakgrund är den huvudsakliga ljuskällan i en scen och används för att ställa karaktär och stämning i skottet. I en scen nyckeln ljus används för att föreslå en ljuskälla, till exempel ett fönster, skrivbordslampa, eller solen.

Fyll belysning

En fyllning ljus är i allmänhet ett mjukt ljus som hjälper filmen eller tejp för att se in i den mörka skuggan områden. Den mjuka källa inför inte oönskade skuggor in i scenen. Fyllningen ljuset är vanligtvis placerad nära kameralinsen på motsatt sida till det viktiga ljuset.

Back Light

Bakgrundsbelysningen syfte är att ljus motivet bakifrån i förhållande till placeringen av kameran. Ljuskällan är i allmänhet placerad åt sidan, dödpunkten, eller över ämnet.

Bakgrund Light

Bakgrunden ljus används för att accentuera del av eller hela området bakom ett ämne. Bakgrundsbelysningen bidrar till att skapa separation och dimension i en scen.

Överväganden

När en hård ljus används i en scen, desto större balken (översvämning), den mindre intensiva ljuset i scenen. När balken är mindre (spot), är ljuset mer intensiv. När ett mjukt ljus används, om ljuskällan är mindre än motivet eller för långt bort i förhållande till motivet och kameralinsen, kommer ljuset inte helt omger ämnet. Om ljuskällan är för stora och för nära motivet, kommer ljuset sluka det, som utgör liten eller ingen skugga att definiera ämnet. Uppmjukning ljuskällan genom diffusion, dvs placera en genomskinlig bit av materialet framför ljuskällan, kommer att mjukna högdagrar och skuggor. Balken vinkel ljuset kommer att öka medan kontrasten i scenen kommer att minska.

Annan artikel

 • vad inredningsfärger gå med salvia gröna & Burgundy?
 • Vad är egyptisk bomull känna lakan gjorda av?
 • hus exteriör idéer
 • hur man gör en kopp rack
 • tidig amerikansk heminredning
 • hur man skarva julgransljus
 • tonåriga sovrumsmöbler placering idéer
 • hur decoupage möbler
 • vilken typ av kontaktpunkt gör en spegel har?
 • målade barnmöbler idéer
 •