Hur man har ett riktigt coolt tak

Hur man har ett riktigt coolt tak 

1.

Stora delen av världens tak - på fabriker, butiker, butiker, köpcentra, bostadshus, lägenheter, hotell, motell, industribyggnader, kontorsbyggnader, bensinstationer, skolor universitet, och ja, ens enfamiljshus - är antingen platta eller mycket låga sluttningar. Och under de senaste 100 åren har många av dessa tak typiskt varit färdiga på sin översta yta med ett mörkt material , antingen ett asfaltbasmaterial eller någon form av mellan-till-mörk shingle, panel eller kakel. Såsom ett resultat absorberas mycket av den infallande solstrålningen som träffar dessa ytor (vid vinkelrätt vinkel på sommaren), vilket ökar inre temperaturer Sådana mörka ytor kan faktiskt öka i temperatur med 50 till 100 grader Fahrenheit mer än en ljus ljus yta kan under samma förhållanden. De mörka ytorna re-strålar sedan den lagrade värmen som kvällen faller, vilket skapar en 'värmeö' ovanför tak eller byggnad. Den kumulativa effekten av hundratals mörka builer Jakttak (och asfalterade stadsgator och parkeringsplatser) skapar ofta en stor stadsvärmeö som svävar över en stad, skapar termisk inversion, bidrar till smog och förorening och äventyrar medborgarnas hälsa.

2 . För att motverka denna stadsvärme ö effekt och för att spara den energi som vanligtvis krävs för att kyla byggnaderna under sådana heta tak har arkitekter och byggare de senaste årtiondena skiftat fokus till coolare tak. Nu är det dags för alla medborgare att omfamna konceptet med riktigt coola tak, för att spara energi, vår luftkvalitet och miljö.

Hur skapar man ett kallt tak ? Först måste man söka ett riktigt coolt material. Det materialet bör inte bara vara mycket reflekterande (som silverförsedda eller glansigt ljusa vita), men det borde vara mycket emissiv, det vill säga det bör lätt utstråla all värme den inte reflekterar, snarare än att lagra eller fördröja den ska återstrålas senare). Och det materialet ska fungera bra över hela spektret av solstrålning, både synliga och osynliga (infraröda och ultravioletta våglängder). Sådana svala material minskar byggnadens värmeförstärkning från solen, vilket minskar strukturens kylbelastning och därmed dess energirekningar. De minskar också värmeö effekten. Och eftersom de behåller någon isolering omedelbart under det kalla taklaget i de lägre temperaturområdena där det är vanligtvis mer effektivt, kan de också minska den mängd isolering som krävs, vilket minskar byggkostnaderna. Vidare, genom att hålla större mängder destruktiv värme ur hela takaggregatet, kommer ett kallt taklager att öka sammansättningens övergripande hållbarhet och livslängd, vilket ytterligare minskar byggnadens livscykelkostnad.

4.

När man söker ett riktigt coolt tak måste man undersöka albedo och emittans. Albedo är ett mått på materialets förmåga att reflektera strålning, med ett 0-värde som en helt absorberande yta (kanske svart sammet) och ett 1-värde är ett totalt reflekterande värde (en perfekt spegel). Emittans är måttet på materialet ' s förmåga att släppa upp någon absorberad värme, och varierar också från en låg av 0 (lågpresterande) till högst 1 (högpresterande). I design- och byggbranschen är en ibland lättare förstådd och kommunicerad standard en materialets Solar Reflectance Index (SRI), som kombinerar albedo och emittans i en enda figur, som materialets prestanda i solljus. SRI varierar från en låg av 0 till en hög på 100 (precis som högskolekvaliteter). Således skulle en grundläggande mörk svart yta ha en SRI med 0 (lågpresterande) och en grundläggande ljus vit yta skulle ha en SRI på 100 (högpresterande). Men (till skillnad från gymnasiet) är det möjligt för vissa material att göra högre poäng än 100; allt de behöver göra är att vara mer reflekterande - skenigare - än en enkel matt vit yta. Så många av de tenn- eller galvaniserade plåttak som man kan stöta på i söder kan ha SRIs över 100.

5. Det finns flera primära medel som man kan uppnå ett riktigt coolt tak. En metod - som inte har något att göra med svart eller vitt, matt eller glänsande - är ett grönt tak, ett tak planterat med sedum, gräs, blommor, buskar och träd. Snarare än att ens oroa sig för albedo eller emittans eller SRI, använder ett sådant tak helt enkelt all den infallande solstrålningen för att växa växter. Det isolerar och buffrar vidare byggnaden nedan med växtmassa, markmedium, fukt och skugga, samtidigt som man hjälper till att rena luften och hamna inhemska vilda djur, fåglar och insekter.

Ett annat sätt att uppnå ett riktigt coolt tak är att använda en ljusfärgad reflekterande beläggning, tätningsmedel eller färg till en befintlig takyta. Detta är oftast en kortare fix som tillämpas på äldre befintliga byggnader och kan inte vara genomförbar på vissa tak på grund av material, backar, konfigurationer eller detaljer.

7.

Det tredje sättet att uppnå ett riktigt coolt tak är det som används oftast i nybyggnation: ett mycket reflekterande ljus eller en vit yta, vanligen ett vinylplast eller en PVC-membran, som installeras som den översta takytan. Sådana tak kan ge en SRI i intervallet 105 eller så genom att reflektera mer än 3/4: e av all solstrålning och genom att snabbt avge nästan allt resten. Det finns många välrenommerade nationella tillverkare av kompletta, kalla taksystem, inklusive reflekterande membran och isolering, med alla nödvändiga tillbehör, tillbehör och trimmer.

Staten Kalifornien har just lagt in effekten av en av landets ledande bitar av coolt taklagstiftning. Enligt dess nyligen upptagna titel 24 måste tak i det tillståndet nu uppfylla normer för svalhet (och vi brukade tro att allt det krävde var en droppad Caddy och ett par Wayfarers!). Som med alla sådana sofistikerade livssituationer idag finns det ett oberoende test- och kreditvärderingsinstitut som granskar coola tak, The Cool Roof Rating Council (CRRC), förutom EPAs Energy Star-program. Coola takkrediter kan också tillfalla en byggnad under LEED-programmet.

Kanske har du hört talas om 'urban heat island effect' och hur det förvärrar den globala uppvärmningen. Låt denna arkitekt förklara effekten och vad du kan göra åt det genom att driva riktigt coolt tak!

Annan artikel

 • Så här installerar du golv runt dörrramar och dörrkarmar
 • Planer för hemlagade loggar
 • Hur man refinansierar ett bostadslån i Storbritannien
 • Hur Router Out gångjärn på en ytterdörr
 • Hur man skär ut plattor och installerar en kakelbacksplash
 • Hur man använder ett modernt hem
 • Vad är farorna med glasfiberisolering?
 • Gör det själv Epoxy Stone Flooring
 • Kan jag använda mitt loft för lagring?
 • Hur man installerar solpaneler på en bostad
 • Vilken utrustning används i byggnadsundersökningen?
 • Cedar Wood Beskrivning
 • Hur man gör din pool en Gazebo
 • Vad är bred formförsäljarförsäkring?
 • Hur man bygger på ett litet hus
 • Hur man bor i ett mer energieffektivt hem
 • Så här lägger du till Natural Stone Grout
 • Jensen Fireplace Gel Användningsanvisningar
 • Monteringsanvisningar för en solpanel
 • Hur man beräknar beställa bältros för ett tak
 •